Jistě jste již zaznamenali trend co nejlépe zužitkovat každou část rostlin, ovoce a zeleniny. Říká se tomu i vaření „od kořene po stonek“, při kterém žádná část nevyjde nazmar. I naše prastaré mámy to velmi dobře věděly – za těch dob bylo nemyslitelné vyhodit jakoukoli část zeleniny – vše použili. Víte o tom, že i „papírové“ slupky z cibule a česneku vám mohou dobře posloužit?
Cibule a česnek jsou pravděpodobně nejpoužívanější zeleninou ve všech světových kuchyních. Většina z nás však jejich vnější slupky a obaly vyhodí. Jsou však bohaté na živiny a mají také několik využití v domácnosti.
Cibule nebo šalotka? V čem jsou odlišné a jak je použít?
Proč jsou slupky plné živin a cenných látek?
Všechny rostliny od přírody produkují látky, které potřebují ke své obraně, ochraně a léčbě. Mnohé z ochranných látek soustřeďují právě do vnějších obalů, protože na tomto místě – mezi vnitřkem rostliny a vnějším prostředím – dochází k většině environmentálních útoků. Vnější slupky cibule a česneku jsou vynikající zdroj vitamínů A, C, E a mnoha antioxidantů. Slupky cibule jsou také bohatým zdrojem flavonoidů, zejména kvercetinu, silného antioxidantu s protizánětlivým účinkem.
Co se stane, když oloupeme česnek?
Zbavením česneku vnějších obalů odstraníme takzvané fenylpropanoidní antioxidanty, které chrání srdce a pomáhají bojovat proti procesu stárnutí, podporují imunitu a snižují hladinu cholesterolu. Díky těmto vlastnostem se dostaly dokonce i do některých zdravotnických produktů.
9 tipů, jak zužitkovat slupky cibule a česneku
- Extra výživa do polévek a dušených pokrmů
Když přidáte cibulové a česnekové slupky do polévek, vývarů a dušeného masa, doplníte do jídla množství cenných živin. Po dovaření je sceďte nebo jednoduše vyndejte sítkem.
- Chutnější a zdravější česnek
Pečený nebo opékaný česnek, který nezbavíte ochranné vrstvy slupek bude uvnitř měkký, karamelový a určitě bude mít větší výživnou hodnotu než oloupaný česnek. Dobrou volbou je při pečení masa nebo ryb, ale také zeleniny, přidat celou hlavičku česneku ve slupce s jemně odkrojenou vrchní částí stroužků. Jiný už nikdy nebudete chtít!
- Výživná rýže
Přidejte několik slupek cibule i do vaření rýže, obohatíte jídlo o další vitamíny. Během
vaření je nechte louhovat a po uvaření rýže je jednoduše odstraňte. Rýže takto získá i neobvyklou barvu – zkuste použít slupky z červené cibule.
- Vmíchejte slupky do domácího chleba
Přidejte jednu čajovou lžičku mleté nebo v hmoždíři drcené cibulové slupky do domácího chlebového těsta, získá jemnou příchuť a živiny navíc.